10 Apr El model de negoci de Spotify
Hi ha certes coses que divideixen a les persones en dos tipus; com preferir la truita de patata amb o sense ceba o ser de canya o ampolla de cervesa, i l’Spotify és una d’elles. Tenim els que pensen -ni més ni menys que 71 milions d’usuaris- que val la pena de pagar cada mes per poder gaudir de la seva versió Premium. Altres – 86 milions -, opinen que amb la versió gratuïta els és suficient. No entrarem aquí en quina opció és millor (encara que, senyors d’Spotify, sis cançons són molt poques per poder saltar amb en el mòbil quan estàs indecís) sinó a analitzar-ho des del punt de vista del negoci publicitari.
Segons les últimes dades aportades per la companyia, els seus ingressos per comptes Premium guanyen per golejada als realitzats per publicitat (3’7 bilions enfront de 416 milions). I aquí hem de restar-li els dos milions d’usuaris que gràcies a comptes piratejats i software que bloqueja els anuncis no aporten a l’empresa ni per un costat ni per l’altre. Independentment d’ells, no es pot negar que Spotify s’ha guanyat merescudament el seu lloc com un mitjà més dins d’una estratègia publicitària.
Un dels principals avantatges de la plataforma on coincideixen els experts a l’hora de destacar és la seva segmentació. T’has preguntat per què de vegades els anuncis que escoltes són d’ofertes a la teva ciutat o d’empreses “afins” a tu? Ara tens la resposta. Menció a part mereix l’estratègia que probablement més hagi fet parlar d’Spotify. El cas és el següent: estàs escollint música tranquil·la per relaxar-te, per exemple jazz lleuger; i sobtadament sona a tot volum un anunci de la playlist d’èxits reaggeton, house o electrollatí . Et sona, no? Hi ha qui continua pensant que és un error en el seu algorisme. Els convidem a passar-se per www.spotify.me perquè es treguin aquesta idea del cap. Aquesta eina no només coneix tots els teus gusts musicals sinó les hores de més activitat, si escoltes música més animada, més tranquil·la, més ballable o també més “positiva” (basant-se en les seves lletres). Queda clar que a Spotify no se li escapa res de ningú, i si a això li sumem que en termes econòmics són els usuaris Premium els que li surten més rendibles… Molt ingenu parlar d’errors.
Per als anunciants, el programa de música en línia he suposat canvis en la seva estratègia però tots coincideixen en que una campanya amb Spotify com única plataforma encara no és rendible. En aquest complet reportatge realitzat pel mitjà en línia Reason Why apunten què és una opció a considerar si el nostre target són els joves i el nostre objectiu és donar-nos a conèixer. Esperar un augment en les vendes derivat d’anunciar-se aquí és actualment una meta poc realista, però els resultats pel que fa a notorietat i awareness són per regla general molt satisfactoris. Però atenció, si sou una marca i esteu pensant a anunciar-vos a Spotify, és millor que us doneu pressa. Segons el responsable de màrqueting d’Òptica Roma -una de les fonts consultades en aquest reportatge-, el preu de la inversió publicitària mínima en la plataforma ha passat de ser 3.000 a 5.000-6.000 en només un any.